‘Pak het bord!’

Nadat ik een filmpje had gezien over Geweldloze Communicatie op een school in Denemarken, had ik de wens om voor mijn kinderen ook kaartjes met gevoelens en behoeften te hebben die je op een bord kon plakken.

Ik was onder de indruk van de kracht die ik ervoer in de jongen uit de film van pakweg zeven, die met de gevoelens- en behoeftenkaartjes aangaf wat er in hem omging en wat hij nodig had in een conflict met een klasgenootje.

Ik dacht dat vooral mijn dochter wat aan de kaartjes zou hebben in het omgaan met gevoelens (vooral in het omgaan met boosheid), want zij wil zich sinds de 3-daagse voor gezinnen graag ‘als een giraf’ uitdrukken en ze vindt er soms niet de woorden voor.

Toen ik de gevoelens en behoeften kaartjes voor kinderen van mijn collega Monie kreeg, was ik blij. Het enige dat ik nog hoefde te doen, was magnetsiche tape en een magneetbord te kopen. Zo gezegd, zo gedaan.

En ik kan zeggen: het bord werkt. Soms stel ik voor om het bord te pakken als mijn dochter met zichzelf in de knoop ligt. Dan gaan we samen de kaartjes langs en plakt zij ze op het bord. Zo krijgt ze helder wat er in haar leeft en wat zo belangrijk voor haar is. Op deze manier kan ze weer in verbinding komen met zichzelf en hoeft ze zich niet te verliezen in haar emoties.

Laatst riep ze zelf ineens uit: ‘Pak het bord!’. Het was me niet meteen duidelijk wat ze bedoelde, maar toen ik eenmaal begreep dat ze haar gevoelens en behoeften op een rijtje wilde krijgen met behulp van de kaartjes, ging ik graag op haar eis in. Het bord stond op haar slaapkamer. Ik pakte het en zette het voor haar neer.

Helemaal zelfstandig (ze is nu 8) begon ze haar gevoelens en bijbehorende behoeften op te zoeken en deze op het bord te plakken. Ze sprak zich hierbij hardop uit, net zoals de jongen in het filmpje.

Ik hoefde soms alleen even te helpen met de link tussen gevoelens en behoeften (‘ik voel me boos omdat ik…’), zodat ze er echt zelf verantwoordelijkheid voor kon nemen en ze echt in haar kracht kon gaan staan. Ook herhaalde ik haar gevoelens en behoeften, zodat ze zich gehoord wist.

Terwijl ze zich zo eerlijk uitsprak en zichzelf in feite hiermee ook empathie gaf, merkte ik dat haar gevoelens begonnen te veranderen van ‘negatieve’ gevoelens (zoals boos, verdrietig en bang), naar aangename gevoelens als opgelucht en blij. Door aandacht te hebben voor wat in haar leefde, zich te uiten en gehoord te worden, vervulde ze eigenlijk al een heel aantal behoeften!

Bij de behoeften die nog onvervuld bleven, vroeg ik haar wat ze zou willen dat ik of iemand anders zou doen of zeggen. Ze kwam tot een verzoek aan mij, of ik iets dat ik daarvoor had gezegd op een rustige en zachte toon wilde zeggen in plaats van op een boze toon.

We oefenden even met hoe ze precies zou willen dat ik het zou zeggen (ik had namelijk geen idee dat ze mijn toon als boos ervoer) en toen was het duidelijk wat ik zou kunnen doen om bij te dragen aan haar behoefte aan veiligheid en vertrouwen.

Mijn dochter voelde zich inmiddels opgelucht en blij. Het bord ging weer op zijn plek om te wachten op een volgende keer wanneer ze weer behoefte had een helderheid, zelfexpressie en verbinding met zichzelf.

Ik ben benieuwd wat mijn verhaal met je doet en of het je inspireert. Wil je dat delen door hieronder je reactie te geven? Dat maakt voor mij namelijk duidelijk of mijn blogs zin hebben.

 

2 gedachtes over “‘Pak het bord!’

  1. Het doet in elk geval wat met me… 💗 Anderhalf jaar geleden leerde ik geweldloos communiceren. Een wereld ging voor me open. Nu ben ik op zoek naar medebloggers die verbinding met zichzelf, hun kindjes en de wereld omschrijven. Deze post maakt me blij, omdat ik veel nood heb aan contact met gelijkgestemden. Blij dat ik je vond… Blijf verbinden! 💗

    1. Hallo Evelien, hartelijk dank voor je reactie. Ik voel me warm als ik lees dat je blij bent dat je me vond, want ik ervaar verbinding en contact van hart tot hart. Te lezen dat je blij wordt van mijn post verheugt me, want dat geeft mij de bevestiging dat mijn bloginspanningen gezien worden en zin hebben. Harte groet, Annemiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s