Hoe ga ik geweldloos om met mijn prepuber?2

Ik merkte al een tijdje dat ik anders omga met mijn zoon van negen dan ik wilde. Nu merk ik dat ik me steeds vaker aan zijn ‘gevatte’ opmerkingen erger. Hoe ga ik hier geweldloos mee om?

Natuurlijk zijn er ook leuke momenten, zoals dat mijn zoon tegen me zegt dat hij verliefd is en op wie. Ook kan ik ervan genieten als ik hem gel in zijn haar zie doen en goedkeurend in de spiegel zie kijken (als we niet op dat moment naar school moeten). Ik had alleen niet verwacht dat hij nu al zulk puberaal gedrag zou vertonen. En ik schrik van mijn eigen reacties op zijn gedrag. Hoe moet dat als hij écht in de puberteit is?

Gevatte opmerkingen

Aan de ene kant geniet ik ervan als mijn zoon meteen met een reactie komt op een uitspraak van mij. Ik ben onder de indruk van de snelheid waarmee hij kan denken en de creativiteit die ik ervaar in zijn opmerkingen. Aan de andere kant kan ik me ergeren aan zijn opmerkingen over de acties of reacties van mij of mijn dochter. Vooral als mijn zoon er niets mee te maken heeft. Dat bestempel ik als bemoeizucht en daar erger ik me aan. Ik weet wel dat het bij zijn leeftijd hoort dat hij zich steeds meer een eigen mening gaat vormen. En toch doet het wat met me.

Ik kan hem wel achter het behang plakken

Soms kan ik mijn zoon wel achter het behang plakken, zo geërgerd ben ik. Of zou ik hem eigenlijk willen negeren of op een andere manier straffen voor datgene wat hij mij ‘aandoet’. Daar schrik ik van, want dat heb ik nooit gehad bij hem. Ik ben bang dat als hij écht in de puberteit komt, ik op een gegeven moment niet meer van hem kan houden. Dat er afstand ontstaat tussen ons. Terwijl we juist zo’n goede band hebben, waarvoor ik ook zo hard heb gewerkt. Die gedachte jaagt me angst aan en doet me verdriet. Ik wil van hem blijven houden, wat hij ook zegt of doet (nu ik dit schrijf, rollen de tranen over mijn wangen en ervaar ik weer zachtheid en compassie naar mij zoon toe).

Ik houd van hem

Nu zeg ik ook vaker tegen mijn zoon dat ik van hem hou om hem dat te laten weten. Want heeft hij ook wel door dat ik me erger en irriteer aan zijn gedrag. Hij heeft als eens uitgesproken dat hij denkt dat ik niet van hem houd nadat ik naar hem was uitgevallen. Ik wil voorkomen dat hij dat vaker gaat denken of dat het een overtuiging wordt (). Ik wil dat mijn zoon weet dat zijn ouders van hem houden. In het boek Unconditional Parenting van Alfie Kohn heb ik eens gelezen dat kinderen heel gemakkelijk kunnen denken dat hij ouders niet van hen houden, terwijl dat niet zo is. Alleen spreken de ouders zich niet uit, waardoor kinderen dat gaan denken. Dat wil ik voorkomen, misschien omdat dat bij mij als kind is gebeurd en daar nog altijd de gevolgen van ondervind.

Heb jij ook een prepuber thuis en herken je me in mijn verhaal? Wat doet het gedrag van je zoon of dochter met jou en hoe ga je ermee om? Ik lees graag je reactie!

De vrouw en de jongen op de foto zijn niet ik en mijn zoon.

3 gedachtes over “Hoe ga ik geweldloos om met mijn prepuber?2

    1. Hoi Evelien, hartelijk dank voor je reactie, ik ben er blij mee! Ontroert het je om te lezen hoe ik geweldloos probeer om te gaan met mijn prepuber omdat je hierin herkenning ervaart en hetzelfde verlangen hebt? Op dit moment is het nog hetzelfde, al voel ik me nu vooral machteloos en bezorgd als mijn zoon opmerkingen maakt over zijn zusje. Dat is omdat ik geruststelling nodig heb dat we de vrede in huis kunnen bewaren en de zekerheid dat mijn kinderen in contact en verbinding blijven met elkaar (dat ze geen hekel gaan krijgen aan elkaar). Verder ervaar ik vooral veel humor in de meeste opmerkingen van mijn zoon. Ik zal er weer eens een blog over schrijven 😉 Harte groet, Annemiek

      1. Doe dat zeker! Ook de kwetsbaarheid is mooi en o zo leerrijk. Het ontroert me omdat ik nog net geen prepuber heb (8jaar), maar ik nu al angstjes voel bij het vooruitzicht. En prepuber, puber of kleuter,… de principes van geweldloos communiceren blijven dezelfde hé. Zo fijn om te leren van elkaar!💗

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s