Ik maak (bijna) geen fouten meer

Ik merk dat ik de laatste tijd (eindelijk) milder word voor mezelf. Dat merk ik aan de gedachten die ik heb als ik iets heb gedaan wat ik anders had willen doen. Ik merk ook dat ik milder ben naar anderen toe. Ik kan dus zeggen dat ik (bijna) geen fouten meer maak, en anderen ook niet!

Het heeft even geduurd voordat ik begin te beseffen dat het waar is wat Robert Gonzales zegt: ‘je kunt geen fouten maken, je kunt alleen maar leren’. Negen jaar geleden vroeg ik me af wat de antroposofisch internist bedoelde toen hij zei dat het belangrijk was om medicijnen in te nemen met mijn traag werkende schildklier, maar dat mildheid misschien nog wel belangrijker was. Hij zag dit soort klachten vaak bij mensen die de lat voor zichzelf en anderen hoog leggen.

Wat is mildheid?

Mildheid, dacht ik toen, wat is dat eigenlijk? Is dat jezelf een aai over de bol geven, tegen jezelf zeggen dat je het goed hebt gedaan of jezelf een cadeautje geven? De uitspraak van deze arts (en een boek van Jan van Koert) stimuleerde me om me nu eens echt te gaan verdiepen in Geweldloze Communicatie. Tijdens de trainingen die ik volgde bij Jan, kwam ik in contact met de Zelf Mededogen Dans. De kracht van deze oefening in zelfcompassie maakte – en maakt nog steeds – grote indruk op me. Ik heb de afgelopen jaren vaak mijn toevlucht gezocht bij de dans om weer in verbinding te komen met mezelf en anderen (meestal mijn man). Vooral als ik boos was legde ik op een rustig moment de A4’tjes op de rond en ‘danste’ ik. De laatste tijd merk ik dat ik de oefening minder gebruik. Ik kan mezelf al eent aantal jaar empathie geven als ik geraakt ben. Wat nog niet lukte, was mezelf vergeven voor mijn ‘fouten’. Daar is nu dus verandering in gekomen.

Wat is er veranderd?

Als iets anders uitpakt dan ik had gewild of had verwacht, schieten er niet altijd meer zelfoordelen door mijn hoofd. Steeds vaker denk ik: ‘Nou ja, dan weet ik dat ook weer.’ Ik ben niet langer mijn eigen grootste criticaster. Ik neem de situatie vaker zoals die is en leer ervan. Dat maakt mijn leven een stuk lichter. Ik ga niet langer gebukt onder het juk van zelfoordelen, schaamte en schuld.

Ik merk dat ik daardoor ook opener blijf staan voor anderen – vooral voor mijn man – en niet meteen in een oordeel schiet. Mijn man was zo’n beetje de laatste persoon over wie ik nog heel gemakkelijk kon oordelen. Het lijkt erop dat ik uit dit ingesleten patroon begin te komen.

Laatst had ik bijvoorbeeld tegen mijn man gezegd dat hij maar geen brood bij Albert Heijn moest kopen. Dat vind ik zacht en weinig voedzaam. En als hij toch geen ander brood kon kopen dan daar, dan maar het meest stevige. Nu lag er laatst van dat stevige, donkere brood op de ontbijttafel. We waren net een paar dagen weg geweest en hadden in die dagen wat zachter brood gegeten. Toen ik ’s ochtends dat stevige brood proefde, bedacht ik me dat ik het wel erg stevig vond voor het ontbijt. Ik had er bijna wat van gezegd, maar toen bedacht ik me dat ik er zelf om had gevraagd. Hij had gewoon gedaan wat ik wilde! Vroeger had ik er al uitgeflapt dat het geen lekker brood was, waarna we vast in een stevige discussie dan wel ruzie terecht waren gekomen.

Zo zijn er nog meer voorbeelden in mijn leven waarin er bij mij meer ruimte is voor anderen, vooral mijn man. Ik kan gemakkelijker zijn behoeften zien en mijn eigen aandeel in het proces. Waar ik anders echt niet zou toegeven dat ik ‘fout’ zat (ik denk om mijn gevoel van eigenwaarde te behouden), ben ik nu beter in staat om op mezelf te reflecteren en is het helemaal oké voor mij om te zeggen dat hij eigenlijk wel gelijk heeft en dat het ook niet zo handig was van me. Nu hoor je hier misschien in dat ik toegeef of dat ik over mezelf oordeel. Misschien is dat zo. Het voelt bij mij in ieder geval als heel krachtig, en dat is anders als ik in zelfoordelen schiet of toegeef voor de lieve vrede. Dan blijf ik niet staan, maar blaas ik mezelf omver.

Ik ben benieuwd of jij oordeelt over jezelf of dat je vooral van je ‘fouten’ probeert te leren. Wat zijn je ervaringen? Deel ze hieronder in de reacties!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s