Wat moet ik stemmen?

 

Laatst zag ik op het nieuws dat veel kiezers overwegen om VVD te stemmen, om er zeker van te zijn dat de PVV van Wilders niet aan de macht komt. Ik had al overwogen om om diezelde reden CDA te stemmen, maar de VVD? Als ondernemer misschien niet eens zo’n gekke keuze, maar de partij staat helemaal niet voor waar ik voor sta. Wat te kiezen? De Ja/Nee Dans van Bridget Belgrave en Gina Lawrie hielp me uit de brand.

Ja/Nee Dans, hoor ik je misschien denken, wat is dat? Het zijn A4’tjes met teksten erop die je op de grond legt en die je helpen om een beslissing te nemen waarbij je dicht bij jezelf en je waarden blijft. Je start de oefening met een vraag en begint vervolgens eerst met je rationele argumenten om voor ‘ja’ of ‘nee’ te kiezen (in de oefening jakhalzentaal genoemd). Vervolgens maak je op basis daarvan een keuze met je hoofd. Daarna doe je hetzelfde, maar dan met je hart, ook wel giraffentaal genoemd. Je gaat na wat het met je doet als je bedenkt dat je ‘ja’ of ‘nee’ zegt op je vraag. Wat voel je fysiek in je lijf, wat voor gevoelens komen er op en wat is zo belangrijk voor jou, oftewel: wat zijn je waarden? Vervolgens luister je empathisch naar jezelf, waarna je je jezelf voorneemt om tot een beslissing te komen die overeenstemt met datgene wat zo belangrijk voor je is. Hoe ging dat proces bij mij in zijn werk?

Zal ik VVD stemmen?

Bij mij was de vraag eenvoudig: zal ik VVD stemmen? Ik ging op het A4’the met ‘JA in jakhalzentaal’ staan en dacht na over deze vraag. Ja, ik wilde VVD stemmen om te voorkomen dat Wilders aan de macht zou komen. Dat mocht absoluut niet gebeuren, in zo’n Nederland wil ik niet wonen. Oké, dat was duidelijk. Toen ging ik op het A4 met ‘NEE in jakhalzentaal’ staan. Ik vertelde ik mezelf dat de VVD helemaal niet staat voor waar ik voor sta. Ik zou toch niet uit angst VVD moeten gaan stemmen. Dat was zwak. Ik vond mezelf een slappeling. Toen ging ik op ‘Mediator in mij in jakhalzentaal’ staan. Ik bekeek al mijn voors en tegens en dwong mezelf een keuze te maken. Ik raakte echter in een innerlijk conflict verwikkeld waar ik niet zo gauw uit zou komen. Helemaal toen ik mezelf vertelde niet zo zwak te zijn. De spanning in mijn lijf liep op. Met mijn hoofd kwam ik niet uit. Op naar mijn hart.

Wat zegt mijn hart?

Toen ik ‘NEE in giraffentaal’ ging staan, voelde ik me opgelucht. Ik wil namelijk zelf bepalen wat ik kies en ik wil kiezen voor de partij die staat voor begrip, verbinding en zorg voor mensen en natuur. Bij de gedachte aan ‘ja’ als antwoord op mijn vraag of ik VVD zou gaan stemmen, voelde ik meteen dat mijn keel dichtging. Alsof ik geen lucht kreeg. Ik had duidelijk behoefte aan ademruimte, aan vrijheid om zelf te bepalen waar ik voor sta en wat ik kies. Ik luisterde empathisch naar mezelf door afwisselend op de A 4’tjes met ‘JA’ en ‘NEE’ in giraffentaal te gaan staan en voor mezelf te herhalen wat ik had gezegd. Die empathische woorden ontving ik ook weer vanaf het andere A4’tje. Hierdoor kon ik ervaren dat ik werd gezien en gehoord. Ik voelde me gesterkt en krachtig.

Wat stem ik nu?

Toen ik op ‘mediator in giraffentaal’ ging staan, nam ik mezelf voor om tijdens het invullen van de stemwijzer en het lezen over de partijprogramma’s vanuit deze waarden te kiezen. Ik was weer bij waar verkiezingen voor bedoeld zijn: namelijk kiezen vanuit mijn intentie om bij te dragen aan een Nederland waarin ieder mens begrip, vrede, steun en verbinding kan ervaren. Toen ik niet veel later de peilingen bekeek, zag ik tot mijn vreugde dat één van mijn favoriete partijen in de peilingen op 18 zetels stond. Ik weet (nu) wel wat ik ga kiezen!

 

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Wat moet ik stemmen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s