Waardering? Daar zorg ik zelf voor!

Laatst had ik weer eens helemaal genoeg van al dat zorgen voor anderen zonder dat het gezien of gewaardeerd werd. Ik schreeuwde letterlijk om waardering. Nou ja, het kwam er iets anders uit… Ik had zelfcompassie nodig om gezien te worden en iets van waardering te ervaren. En, niet onbelangrijk in het contact met mijn man , om weer te kunnen horen wat hij werkelijk wil zeggen.

Het was tijdens het koken dat ik wikte en woog. Ik kon eigenlijk het restje rijst wel uit de diepvries halen om op te bakken. Hoewel… er stond nog daal (linzensoep) in de koelkast en die moest op. En daal is weer lekkerder met gekookte rijst… Ik zetten de rijst terug in de diepvries, zette nieuwe rijst op om te koken en warmde de daal op. Waarop mijn man toen we aan tafel gingen zei: ‘Er is nog rijst in de koelkast.’ Je zult het misschien niet geloven (of juist erg herkennen in de communicatie in je relatie), maar daarop ontstond er tussen ons een fikse ruzie.

Zoek het lekker zelf uit!

Toen ik de uitspraak van mijn man hoorde, voelde ik me meteen geïrriteerd. Ik reageerde dan ook geprikkeld. Ja, dat wist ik ook wel! Ik had net een zeer weloverwogen keuze gemaakt om de rijst in de diepvries te laten staan. Waarop mijn man nog een paar keer herhaalde wat hij had gezegd en ik steeds bozer werd. In mijn hoofd tolden de gedachten over elkaar heen. Altijd dat gezeik en die kritiek, ik deed het ook nooit goed! Onze uitwisseling eindigde ermee dat ik iets naar zijn hoofd schreeuwde (ik geloof ‘zoek het lekker zelf uit!’) en hij stelde dat ik maar een cursus empathisch communiceren bij mezelf moest gaan volgen. Ik wist dat ik nu heel hard empathie nodig had en ik besloot ’s avonds de Zelf Mededogen Dans te doen.

Ik verlang zo naar waardering!

Tijdens de Zelf Mededogen Dans, een oefening in zelfcompassie, kwam ik er al snel achter dat ik behoefte had aan waardering en dat ik zo graag zou willen dat mijn inspanningen om het huis schoon en gezellig te houden en voor eten en schone kleren te zorgen, gezien zouden worden. Ik was even helemaal met mijn aandacht bij datgene waar ik zo naar verlangde en het verbaasde me dat ik daarna eigenlijk geen waardering meer nodig had van mijn man of kinderen. Terwijl ik die helemaal niet had gekregen. Feitelijk was er dus eigenlijk niets veranderd. Nou ja, misschien was er juist iets heel belangrijks gebeurd. Ik had mezelf gehoord in mijn behoefte aan waardering en gezien worden. Daarmee wás ik gezien en was mijn behoefte aan waardering misschien ook wel voor een belangrijk deel vervuld.

Ik maak mezelf boos

De volgende dag kon ik zien dat vooral mijn eigen gedachten aanleiding waren voor mijn boosheid. Als ik gewoon had gehoord wat mijn man had gezegd (‘Er is nog rijst in de koelkast’), dan had ik helemaal niet zo boos hoeven worden. Dan had ik gewoon rustig kunnen herhalen wat hij had gezegd of het kunnen beamen. Het was immers niet meer dan een vaststelling van een feit. Juist toen ik begon te denken (Ja, dat weet ik ook wel. Altijd die kritiek!) werd ik boos. Herken je dat? Dat datgene wat je jezelf vertelt, invloed heeft op hoe je je voelt?

Wat wil hij eigenlijk zeggen?

Een paar dagen later vroeg mijn man me ’s ochtends om de boekingspapieren voor de vakantie uit te printen. We gingen de week erop al op vakantie en hij wilde geen stress op het laatste moment. Er kwam in eerste instantie meteen weer irritatie bij me op (Waarom moet ik altijd overal voor zorgen? Doe het lekker zelf!) Zo reageerde ik ook, waarop onze conversatie eindigde. In deze stilte kwam in me op dat hier weer mijn behoefte aan waardering en gezien worden spraken. Dit korte moment van aandacht voor mijn behoeften was al genoeg om weer ruimte te hebben voor mijn man en met empathie naar hem te luisteren. Daardoor kon ik horen wat hij eigenlijk wilde zeggen: namelijk dat hij ontspannen op vakantie wilde. Ik vroeg het hem en het bleek te kloppen. Ik was blij dat de verbinding tussen ons weer was hersteld en ik had er ook helemaal geen moeite mee om de papieren uit te printen. Dat had ik me eigenlijk toch al voorgenomen. Ik had alleen even behoefte gehad aan…

 

Advertenties

Een gedachte over “Waardering? Daar zorg ik zelf voor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s