Hoera, ik kan mijn man (soms) horen!

Bijna twee jaar geleden schreef ik dat ik het als één van de grootste communicatie-uitdagingen in mijn relatie ervaar om mijn man te kunnen (en willen) horen op het moment hij iets doet of zegt dat me raakt. Dat is nog steeds zo. Ik word alleen niet altijd meer geraakt door zijn woorden of gedrag. Dat stemt mij hoopvol. Ga ik het eindelijk leren om te horen wat hij werkelijk wil zeggen?

Laatst zei mijn man dat ik altijd boos ben na een geïrriteerde reactie van mijn kant. Normaal zou ik me deze opmerking aantrekken en écht boos worden. In plaats daarvan kwam de gedachte in me op dat hij misschien wel hetzelfde nodig heeft als mijn kinderen: dat hij zeker wil weten dat hij geliefd is. De volgende ochtend omhelsde ik hem en zei ik dat, ook als ik boos of geïrriteerd ben, dat niet wil betekenen dat ik niet van hem houd. Hoera! Het was zomaar gelukt om achter zijn woorden te horen wat hij werkelijk wil zeggen!

Hier gaat het mis

Toch ging het laatst weer mis, en dat kwam vooral door wat ik mezelf vertelde. We lagen net in bed toen mijn man zijn voeten op mijn kruik legde. Ik reageerde geprikkeld, waarop hij zei dat mijn reactie niet empathisch was en wat ik had moeten zeggen om empathisch te zijn. Hij zei ook nog iets over contact proberen te maken met mij en dat registreerde ik wel, maar ik kon het niet echt meer horen. Ik was te zeer geraakt door wat ik mezelf vertelde: dat hij me aan het pesten was door me terecht te wijzen. Ik deed het volgens hem niet goed en dat is precies wat ik mezelf wel vaker voorhoud: dat ik er helemaal niets van bak met empathisch communiceren. Hoe pijnlijk was dat om dat van hem te horen!

Hier gaat het om

Het probleem was echter niet wat mijn man zei. Het probleem was dat ik zijn woorden hoorde als bevestiging van wat ik mezelf vertelde. Dát raakte me. Ik voelde me verontwaardigd en gekwetst en had dringend empathie nodig. Toen ik in contact was met mijn verdriet en mijn behoefte aan acceptatie en begrip, had ik pas weer ruimte om mijn man te horen. Ik vroeg hem de volgende avond of hij contact had proberen te maken door zijn voeten op mijn kruik te leggen. Hij zei ‘ja’. Ik vroeg hem of hij zich wilde voornemen om dat de volgende keer te doen door mij in zijn armen te nemen of te vragen of ik op zijn borst kwam liggen. Dat zijn voor mij namelijk aangename manieren van contact maken. Hij zei weer ‘ja.’ Binnen een paar minuten was onze ruzie, die de vorige avond zulke grote vormen had aangenomen, opgelost. Letterlijk en figuurlijk. Het is eigenlijk zo gemakelijk om in contact en verbinding te blijven. Als je elkaar maar kunt horen…

Hoe ga ik dat aanpakken?

Ik neem mezelf dus (weer eens) voor om de woorden van anderen niet letterlijk en persoonlijk te nemen, maar te blijven luisteren naar wat ze er werkelijk mee willen zeggen. Concreet bedoel ik hiermee dat ik begin om hun uitspraken steeds te blijven horen als feit in plaats van ze te interpreteren (zoals dat ik dacht dat mijn man me aan het pesten was) of er allerlei verhalen over mezelf aan te koppelen. Luister ik empathisch, dan hoor ik mijn man dus alleen maar zeggen dat mijn reactie niet empathisch was en wat ik had moeten zeggen volgens hem. Vervolgens probeer ik zijn gevoelens en behoeften te raden. Was hij bijvoorbeeld teleurgesteld omdat hij een andere reactie van me had verwacht en had hij behoefte aan empathie en begrip? De grap was dat hij me al precies in de mond had gelegd wat hij had gewild dat ik zei (hij zei immers wat ik had moeten zeggen om empathisch te zijn). Als ik hem meteen had kunnen horen, was ons gesprek waarschijnlijk heel plezierig verlopen.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s