Kinderen helpen door hen te horen

In de opvoeding van mijn kinderen heb ik het al vaak meegemaakt. Als mijn kinderen gehoord worden, vinden ze vervolgens zelf een oplossing voor het probleem waar ze mee zitten. Hieronder twee voorbeelden van kinderen helpen door hun gevoelens en behoeften te benoemen.

Mijn dochter was laatst in tranen nadat de kinderen in de kleuterklas haar liegbeest hadden genoemd. Ze wilde graag bij juffie op schoot zitten, maar een ander kindje mocht bij juffie. Waarop mijn dochter verontwaardigd had gezegd dat dit kindje altijd bij juffie mocht zitten. Daarop was zij dus een liegbeest genoemd.

Diep verdriet

Eén meisje had haar willen helpen. Ze had gezegd dat ze dan gewoon op juffie’s stoel moest gaan zitten. Dat had mijn dochter niet gedaan, maar ze had zich iets minder eenzaam gevoeld door de steun die ze ervoer van haar klasgenootje. Toch was ze thuis alsnog in tranen. Ze had echt diep verdriet.

Verbaasd

Toen ik haar verdriet benoemde, huilde ze des te harder en begon toen door haar tranen heen te vertellen hoe het was gegaan. Ik vroeg haar of ze zo’n verdriet had omdat ze graag had gewild dat het eerlijk was gegaan en dat ze was gehoord. Ze knikte. Niet lang daarna ging ze ineens rechtop zitten. ‘Ik weet wat,’ riep ze enthousiast uit. ‘Ik ga gewoon náást juffie zitten.’ Ik was verbaasd. Dat de oplossing zó simpel kon zijn had ik niet verwacht.

Geel vliegtuigje

Pas had ik iets soortgelijks met mijn zoon van zeven. Hij had van rood en geel papier vliegtuigjes gemaakt en mij bij het avondeten gevraagd welke kleur ik wilde. Ik had ‘geel’ geantwoord. De volgende dag was ik jarig en hij wilde me graag een cadeautje geven. Hij had ook nog iets gezegd over dat hij nu helaas geen tijd meer had, maar later een cadeautje voor me zou maken. Daar was ik niet op ingegaan. Helaas…

Ongelukkig misverstand

De volgende ochtend zaten we aan het verjaardagsontbijt en pakte ik de cadeautjes uit. Bij de pakjes lag ook een geel vliegtuigje, waarop mijn man een verjaardagswens namens onze zoon had geschreven. Toen onze zoon dit bemerkte, werd hij boos. ‘Niet dát vliegtuigje,’ riep hij. Hij was ontroostbaar. Het was dus helemaal niet zijn bedoeling geweest om één van de vliegtuigjes te geven. Hij ging er nog eentje maken! Dat was waar ook… Wij hadden aangenomen dat hij dit vliegtuigje wilde geven, maar hadden dat niet meer bij hem gecheckt…

Wat nu?

Er was met pen op het vliegtuigje geschreven. Het kon niet meer worden teruggedraaid. Het enige was we konden doen, was hem horen in zijn verdriet. ‘Ben je verdrietig omdat je erop wilt vertrouwen dat wat jij gemaakt hebt van jou blijft?’ vroeg ik. ‘Ja!’ zei hij. Verdrietig keek hij naar het vliegtuigje. ‘Wil je zelf kunnen kiezen of je iets weggeeft dat je hebt gemaakt?’ Weer antwoordde hij bevestigend. Toen stopte onze conversatie omdat het tijd was om tanden te poetsen en naar school te gaan.

Dé oplossing

Terwijl ik in de douche mijn dochters tanden poetste, klonk er opeens vanaf beneden enthousiast geroep. ‘Weet je wat?’ riep mijn zoon. ‘Ik keer hem gewoon binnenste buiten en dan is hij van mij. Als ik hem weer omkeer, is het jouw cadeautje.’ Ik voelde me opgelucht en trots. Het probleem, dat onoverkomelijk leek, was opgelost en mijn zoon was zelf met de oplossing gekomen. Puur omdat hij gehoord was in zijn behoefte aan vertrouwen, respect en autonomie. Hij kwam zelf tot een manier om zijn behoefte aan autonomie te vervullen.

Dat mijn kinderen ervaren dat ze zelf in staat zijn om oplossingen te vinden voor hun problemen, versterkt hun kracht en zelfvertrouwen. Daar ben ik nog het meest blij mee, want dat is van onschatbare waarde voor de rest van hun  leven.

Advertenties

Een gedachte over “Kinderen helpen door hen te horen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s