Dat is jóuw mening!

Bij ons thuis is het verwelkomen van verschillen momenteel een thema. Of beter gezegd: het niet verwelkomen van verschillen. Voortdurend vliegen de meningen en oordelen over de tafel: ‘dat is niet mooi’, ‘de mijne is mooier’, ‘ik ben sneller’, ‘dat is stom’, ‘dat is dom’. Waarop van de andere kant vaak een weerwoord komt. Het eindigt vaak met ruzie en twee huilende kinderen. Hoe ga je daar geweldloos mee om?

Niet meteen ingrijpen

Ik grijp vaak niet meteen in, maar volg de dialoog en kijk of mijn kinderen (4 en 6) er samen uitkomen. Soms komt er namelijk ineens een grapje tussendoor en gaan ze daar op door.  En soms luistert de ander gewoon niet meer.  Als de toon echter snel harder wordt of ik aan mijn zoon hoor dat hij boos of gekwetst is, grijp ik in.  En soms meng ik me al meteen in de discussie als ik bij wil dragen aan het leerproces van mijn kinderen om verschillen te verwelkomen.

Dat is zíjn mening

Hoewel ik wel eens moe word van het aantal keer dat ik het moet benoemen, zeg ik dan tegen mijn kinderen: ‘Dat mag hij vinden. Dat is zíjn mening. Het zegt niks over jou.’ En dat werkt. Mijn kinderen beseffen dat ze iets niet persoonlijk hoeven nemen, dat verschillende meningen er mogen zijn en dat dit iets zegt over degene die de mening heeft. Namelijk dat hij ergens schoonheid in ervaart of dat hij trots is op hoe hard hij rent. Dat hij het zelf anders zou doen of zich verbaast over iets. Deze gevoelens (verbazing, trots) en behoeften (schoonheid, gezien worden) probeer ik ook te benoemen. Zo blijven we niet hangen in oordelen over uiterlijkheden, maar hebben we het over waar het werkelijk om gaat.

Weerbaar

‘Dat is weerbaar,’ reageerde laatst de bedenker van de Kanjermethode, toen ik tijdens zijn lezing vroeg of het nodig is om petjes op te hebben om de uitspraken van de ander niet persoonlijk te nemen. Als je het je eigen kinderen of de kinderen in je klas, BSO of kinderopvang gewoon steeds maar weer vertelt dat het de mening van de ander is en dus niets over jóuw zegt, kunnen ze dat op een gegeven moment zelf bedenken. Ikzelf ben er overigens pas een paar jaar geleden, tijdens een training geweldloze communicatie, achtergekomen. En het was zo’n eye opener! Tot die tijd (en nog wel eens) nam ik vrijwel alles persoonlijk. Dat dat nu niet meer hoeft, is een enorme bevrijding. Dat wil ik graag mijn kinderen meegeven.

Helpt het?

Hoewel ze nog jong zijn, pikken mijn kinderen het al op, blijkt zo nu en dan. Dan hoor ik ineens: ‘Dat mag jij vinden’, of: ‘Hij mag alles van mij vinden’. En dan is het gekibbel ook meteen over. Ik haal dan opgelucht en blij adem en hoop dat ze steeds vaker diezelfde vrijheid mogen ervaren als ik.

De kinderen op de foto zijn niet mijn kinderen.

 

Advertenties

2 gedachtes over “Dat is jóuw mening!

  1. Zo herkenbaar, ik neem me voor er eens goed bij stil te staan wannneer ik het gevoel heb dan anderen mij hun mening opdringen en eerlijk is eerlijk ook andersom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s