Mijn man horen… niet mogelijk!

Mijn man kunnen (en willen) horen als ik getriggerd word, ervaar ik als één van de grootste communicatie-uitdagingen in mijn relatie. Ik heb op zo’n moment zelf empathie nodig, zodat ik gewoonweg zijn gevoelens niet wil uitspreken en al helemaal niet wil onderzoeken wat hij nodig heeft. En dat maakt communiceren over zaken die ons raken zeer moeizaam.

Zoals laatst. Mijn man vroeg me hem nog één keer te helpen met het corrigeren van een tekst die hij had geschreven voor zijn opleiding, en die hij de volgende dag moest inleveren. Nederlands is zijn vijfde of zesde taal en hij hanteert vaak een andere zinsbouw, zodat ik een zin soms twee of drie keer moet lezen om te begrijpen wat hij wil zeggen.

Irritatie!

In het begin van onze relatie (we zijn sinds 1997 bij elkaar) hielp ik hem graag. Ik was nieuwschierig naar zijn cultuur en zijn manier van omgaan met taal en ik was blij om hem te kunnen helpen. Ik was toen ook nog veel afhankelijker van de waardering van anderen. Nu, honderden correctierondes verder, en met meer zelfwaardering, kon ik me er niet meer toe zetten. Ik had het idee dat ik mezelf verloochende. Mezelf als mens en mezelf als zijn vrouw.

Hij houdt alleen van mij als…

Daar kwam nog bij dat ik mezelf vertelde dat hij alleen van mij houdt als ik hem help. Ik hoorde zijn vraag als een eis waar ik geen ‘nee’ op mocht zeggen en ik voelde weerstand omdat ik had behoefte had aan autonomie. Als ik hem op zo’n moment tóch help, ben ik na een paar zinnen geïrriteerd en gaan we boos uit elkaar nog voordat ik de correctie heb afgemaakt.

Allebei verloren

Zo ook nu. Het was tien uur ’s avonds toen hij vroeg of ik hem wilde helpen. Ik zei dat ik ging slapen. De volgende ochtend vroeg hij het nog twee keer. Ik gaf me over, ging zuchtend achter de computer zitten en bedacht een nieuwe manier waarop ik hem ‘eindelijk’ iets kon laten leren van mijn correcties. Een half uur laten waren we tien zinnen verder en was mijn irritatie omgeslagen in ergernis. Ik was iets aan het doen wat ik eigenlijk niet wilde en daar gaf ik mijn man de schuld van. Zo verloren we allebei.

Behoefte aan bevestiging

Toen ik alleen was en mezelf empathie gaf (daar gebruik ik graag de Zelf Mededogen Dans van Bridget Belgrave en Gina Lawrie voor), kwam ik erachter dat ik bevestiging nodig had dat ik oké ben zoals ik ben. Dat ik word geaccepteerd en dat er van me word gehouden, ongeacht of ik nu help of niet. Ik had ook behoefte aan vrijheid, gelijkwaardigheid en autonomie, om zelf te kiezen of ik help.

We kunnen elkaar niet horen

Ik kreeg dit echter pas over mijn lippen toen een vriendin zei dat het belangrijk was om mijn man hierover duidelijkheid te geven. Mijn man reageerde boos in mijn ogen, waarop ik wegliep, mijn oude strategie om mezelf te beschermen. Hij kon mij niet horen en ik kon hem niet horen in zijn wanhoop en machteloosheid (de tekst móest die dag af en we geloofden allebei dat het mijn fout was als hij daardoor zou zakken voor zijn opleiding).

Eindelijk ruimte…

De hele dag en ook de volgende ochtend spraken we niet met elkaar. Ook ’s avonds wilde hij het er niet over hebben (ik eerlijk gezegd ook niet) Bij mij was inmiddels wel ruimte ontstaan voor zijn behoefte aan steun, die ik kon zien en waarderen (met behulp van de oefening De schoonheid van de behoefte van Robert Gonzales).

Meer verbinding en wederzijds respect

Mijn man leverde zijn tekst nog diezelfde dag in en kreeg er een 6,8 voor. Hij was trots en verbaasd. Ik was blij dat ik weer gewoon zijn vrouw mocht zijn. Dat zorgde voor verbinding tussen ons, en wederzijds respect. Ook mijn idee dat hij alleen van mij houdt als ik hem help, verdween als sneeuw voor de zon. En dat gebeurt me vaak als ik denk dat het nooit meer goed komt tussen ons. Juist als ik me dan eerlijk uitspreek of empathisch luister naar mezelf en naar mijn man, blijkt dat het helemaal niet zo erg is als ik dacht. Of dat er heel wat anders speelt dan ik denk.

Herken je dit, of juist helemaal niet? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Advertenties

Een gedachte over “Mijn man horen… niet mogelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s