Kinderen zeuren niet

Kinderen die zeuren, vreselijk irritant! Maar waarom blijven ze ergens over doorgaan? Ik had laatst een ervaring met mijn zoon van 6 die me de ogen opende.

Terwijl we door het winkelcentrum liepen, zag mijn zoon de DVD van de film Frozen in een winkel liggen. Hij had de film een paar weken geleden bij een vriendje gekeken en sindsdien had hij het er vaak over. Hij wilde de DVD hebben. Dat vertelde hij zeker wel tien keer terwijl we met het gezin door de supermarkt liepen om verjaardagsinkopen te doen.

Irritatie

Mijn zoon heeft sinds kort zakgeld en ik vertelde hem dat hij voor de DVD kon sparen en hem dan kon kopen. Maar hij bleef vragen. Ik voelde mijn irritatie toenemen. Ik wilde dat hij stil was, zodat ik me kon concentreren op het boodschappenlijstje en de dingen die we nodig hadden.

Hij maakt zich zorgen!

Op een gegeven moment zei hij: ‘Er lagen er nog twee.’ Toen begreep ik dat hij zich zorgen maakte omdat hij zeker wilde weten dat er nog DVD’s waren als hij genoeg gespaard had. Ik vroeg hem of hij aan de mevrouw in de winkel wilde vragen of de DVD’s aangevuld werden. Hij knikte. We liepen terug naar de winkel. ‘Ja,’ antwoordde de mevrouw. ‘Ze gaan heel hard en er komen zeker nieuwe.’ Mijn zoon was gerustgesteld en heeft het er die dag niet meer over gehad.

Wat is zeuren?

Zolang mensen niet écht gehoord zijn, blijven ze ergens over doorgaan. Vaak gaat het er helemaal niet om dat ze krijgen waar ze het over hebben, maar willen erkenning van hun behoefte. Bij mijn zoon ging het om geruststelling. Blijf dus goed luisteren naar wat mensen vertellen, dan hoor je vaak wat ze écht nodig hebben. Zo kun je hen horen en heb je zelf rust.

 

Het kindje op de foto is niet mijn zoon.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s